Flaneur en el límit/ Marcel Duchamp /
Glossari

El Flâneur en el límit

GLOSSARI. La mariée mise à nu par ses célibataires, méme.

JMa UYÀ

26 de Juny de 2008

 

Forma: vidre de 2’70 x 1’70 cm dividit horitzontalment en dues parts idèntiques per un fil de plom, pintat a l’oli i diferents materials en pols.

Transparència: qualitat essencial del vidre que torna l’obra translúcida i permet veure la pintura en tota la seva dimensió, i no pas enterrada dins el quadre.

Grand Verre: el “Gran Vidre”, sobrenom amb què es coneix l’obra La núvia exposada nua pels seus solters, encara.

Motor-Desig, Vespa, Penjat Femella: noms de la núvia. Apoteosi de la virginitat, segons Duchamp.

Via Làctia: crisàlide de la núvia-libèl·lula.

Inscripció de Dalt: tres quadrats a la part superior dins la Via Làctia, que tenen la funció d’emetre les descàrregues de la Núvia, els seus manaments.

La núvia: “màquina agrícola”, diu Duchamp,  un esquelet, un insecte terrible, una encarnació mecànica de la deessa hindú, Kali, i una al·legoria de l’Assumpció de la Verge.

Quarta dimensió: possiblement, la dimensió eròtica, la que ho fon tot en una sola, l’objecte desconegut de quatre dimensions que projecta les tres dimensions d’una ombra en dues dimensions, o la còpia de la còpia d’una Idea.

Corretja (Trineu o Vagoneta): carretó amb patins.

Molí d’Aigua: fa anar la Corretja interminable recitant una lletania: “Vida lenta. Cercle viciós. Onanisme. Horitzontal. Merda de vida…”.

Estisores: amb el seu moviment dispersen cap amunt o cap avall, el flux tamisat que ha deixat passar el colador, del Gas del Desig que ha emès la núvia.

Colador: format per 7 cons, fa de tamisador del Gas del Desig.

Molí de Xocolata (amb Bayoneta, Corbata, Cilindres i Chasis Lluís XV): va dient: “Que el solter molgui la seva xocolata ell mateix”.

Testimonis oculistes: funció d’espectador dins el mateix quadre, i tant són uns voyeurs com unes persones mirant el miracle d’un quadre religiós. Tenen forma de ruleta, i es pot relacionar amb l’atzar. Element androgin. Efecte il·lusori de les espirals giratòries. Punt d’unió impossible entre la part superior i la inferior del Gran Vidre.

Solters (gendarme, cuirasser, policia, mossèn, cambrer de cafè, cap d’estació, missatger de gran magatzem, criat-lacai, enterramorts), també coneguts com a Nou Motllos Mascles o Cementiri de Llibreas i Uniformes: són els no-casats, per tant, els mascles no feminitzats. S’inflen i emeten líquids, però mai arriben a la Núvia.

Mirall:  allò que envolta els Solters i els envia la seva pròpia complexitat fins a al·lucinar-los.

Gas del Desig: allò que emet la núvia per despertar els solters, que els fa inflar-se i emetre un gas que passa pel Colador mentre la Corretja recita les lletanies, i es converteix en flux tamisat que les Estisores dispersen, i, o bé cau a la regió dels esquitxos, o bé surt cap a dalt i perfora el vidre, a la zona dels tirs de canó (inexistent). En aquest moment, la núvia es desprèn dels vestits (inexistents).

Refredador:  allò que rebutja, al costat del Motor-Desig, l’oferiment dels solters, diu Duchamp.

Dispars dels solters: punts negres a la part superior dreta.

Caixa Verda (Boîte Verte), de 1934: caixa amb tot tipus de materials (fotografies, textos esbossos…), que conté la informació per llegir l’obra, i la part literària, com les lletanies, o l’adagi del Molí de Xocolata.

Parts sense pintar: haurien de contenir la Roba de la Núvia sobre el fil de plom, i el Vigilant o Maquinista de la Graveta; no apareix enlloc el Motor del Motor-Desig, car Duchamp diu que no pot pintar sobre allò que no coneix o no sap (indiferència metafísica de Duchamp)