Flaneur en el límit/ Ciència /
Bibliografia

El Flâneur en el límit

BIBLIOGRAFIA 1. CIÈNCIA, S. XIX-XX

J. JUBERT GRUART

22 de gener de 2009

Nota o comentari previ a Bibliografia:
Seria inútil -per excessiu, inabastable i ininteressable – relacionar aquí tota la bibliografia bàsica que, per recopilar aquests Apunts, ha estat directament consultada i que, explícitament o no, s’hi fa referència en el seu contingut. Sols, doncs, s’hi trobaran relacionats aquells llibres considerats bàsics (encara que no de lectura “obligada” o imprescindible) i els que fa de bon aconsellar siguin llegits (per ampliar algun concepte bàsic i ben establert). D’aquest segons, malauradament, molts ja estant descatalogats per les editorials; però un lector interessat acabarà -si persisteix i sap el que cerca- trobant-los en mercats de llibres vells o per mitjà d’Internet. D’altres llibres hi figuren en la bibliografia sols pel seu títol, il·lustrador suficient no sols del seu contingut sinó del moment evolutiu o salt significatiu (nivell) del coneixement sobre aquell tema. De preferència es dóna notícia de llibres de caràcter bàsicament divulgatiu i, dins d’aquesta categoria als escrits pel mateixos científics protagonistes o per destacats especialistes en el tema.

El recopilador d’aquesta recull bibliogràfic manifesta que no està “al dia” – no ho està ni vol estar-hi- sobre el contingut de les matèries (sic) del tema Ciència: ja té prou feina en “estar al passat”.

Tema Física-Química

BODANIS, David: E=mc2, Planeta, Barna., 2002 (2000), 357 p.
Història de la famosa formula, des de Lavoisier a Einstein, passant per madame du Châtelet (amant de Voltaire) i tots els altres. Totalment recomanat.

GRIBBIN, John: En busca del gato de Schrödinger, Salvat, Barna., 1986 (1984), 245 p.

GAMOW, George: Biografia de la Física, Salvat, Barna., 1987, 252 p.

Tema Vida

BICHAT, XavierInvestigaciones Fisiológicas sobre la Vida y la Muerte, T. I. Imprenta que fué de Garcia, Madrid, 1827 (1800).
A l’any mil nou-cents setanta i pocs, en un viatge -amb un Seat 1500- pel sud de Portugal, Extremadura, … en una barraca d’un drapaire, en un poblet perdut no sé on, vaig comprar, per ben pocs diners, un bon piló de llibres antics de medicina. En absolut sabia -llevat d’un exemplar dels “Fundamentos de histologia del sistema nerviosos” de Santiago Ramón i Cajal- que havia adquirit. Amb el pas dels anys -i de carretejar aquest i altres llibres- cada un d’ells ha anat trobant el seu moment per revelar-se. El de Bichat és un d’aquest llibres-revelació.

SCHRÖDINGER, Erwin: Què és la Vida? La ment i la matèria, Ed. 62/Dip. Barna., Barna, 1987 (1976), 213 p.
 

Neurociències

GREY WALTER, W. El cerebro viviente, FCE (Breviarios, 157) , 1961 (1953), 295 p.

MAGOUN, H.W.: El cerebro despierto, La prensa medica mexicana, México, , 1968 (1958), 73 p.

LURIA, A.R.: El cerebro en acción, Ed. Fontanella, Barna., 1974, 383 p.

Aquest tres llibres són un exemple clar i paradigmàtic (v. tot seguit: Kuhn) de la importància del títol d’un llibre. En un moment donat del segle XX, en que el cervell mort dels anatomistes (macroscopistes) i dels històlegs (microscopistes) és ben conegut, Ciència s’interessa, primer, pel cervell viu; després, pel cervell despert; i finalment, pel cervell en acció. Quatre fases successives i prèvies a poder ocupar-se del cervell parlant (neurolinguistica, amb Luria,…), del cervell pensant (Howard Garner, Elkhonon Goldberg,…)

KUHN, Thomas S.: Las estructuras de las revoluciones científicas, FCE (Breviarios, 213), Madrid, 1990 (1962), 320 p.
L’autor i el llibre que varen posar de moda el mot “paradigma” (que només vol dir “model”) i “paradigmàtic” (si no ho feies servir –”tal cosa és paradigmàtica”- no eres ningú). Un prescindible (i qüestionable) assaig “sobre la natura de la Ciència” i les visions del mon a que donen lloc les successives revolucions científiques (canvis de paradigma).


Evolució

JUBERT, Joaquim i MIR”, Joan: “Relació històrica sobre l’origen dels humans”, a Darwin i Mendel, avui. La imatge de l’home i la societat, Estudi General, Girona, num 3, 1983, pp. 9-42.
Resum, molt resumit, sobre l’evolució de la teoria de l’Evolució dels essers vius.

JUBERT GRUART, Joaquim: “Filogènesi del sistema nerviós. La imatge o idea de l’home construïda per les neurociències”, a Darwin i Mendel, avui. La imatge de l’home i la societat, Estudi General, Girona, num 3, 1983, pp. 63-161.
Resum, menys resumit, sobre l’evolució estructural i funcional del sistema nerviós, des de la sopa primordial al cervell de l’homo sapiens sapiens, passant per l’ameba, l’esponja, les meduses, les estrelles de mar, els cucs, peixos, rèptils, els amfibis i aus, mamífers,…prosimis i antropoides (ximpanzés i humans).
 

Charcot

PÉREZ-RINCÓN, Héctor: El teatro de las histéricas. De como Charcot descubrió, entre otras cosas, que también habia histéricos, FCE (Col. La ciencia para todos/162, México, 1998, 125 p.
(versió digital: htt://omega.ilce.edu.mx:3000/siter/ciencia/volumen3/ciencia/162/htm/ecpt162)
Una magnifica síntesi contextual sobre La Salpetrière, Charcot i els seus (força d’ells coneguts pels flâneur‘s asseguts.)

MUNTHE, AxelLa Historia de San Michele, Ed. Juventud, Barna., 1987 (1929), 234p.
També sobre Charcot, a més a més … de la necessària introducció i preparació per una expedició a Anacapri.


Espai

ABBOT, Edwin A.: Planilandia. Una novela de muchas dimensiones. J.L.de Olañeta, Ed., Palma de Mallorca, 1999 (1884), 69 p.

COULIANO, Ioan P.: “Material del historiador de la cuarta dimensión”, a Más allá de este mundo, pp.29-48, Paidós, Barna., 1993 (1991).

SARDIN, GeorgeLa física de l’espai, dictada a JMa Uyà, a la “maissonette” de Saravillo, Vall de Chistau, Osca, entre els dies 8-14 d’agost del 2008. Transcripció maldestre, en l’odre en què tot va ser dit. (Inèdit).
Un text imprescindible (fent excepció a la regla de no estar al dia). De lectura accessible a privilegiats i mereixedors (per sol·licituds: adreçar-se al transcriptor).

Cosmologia

MARCÓ i DACHS, Lluís: Bon dia, Terra, Ed. Pòrtic, Barna., 1972 (334 p.)
A inicis de la dècada dels setanta del passat segle, amb el Dr. Peius Pascual i Carbó, varem organitzar una mena d’Universitat Popular a Cassà de la Selva. Amb la col·laboració de la Colla Excursionista i en un local de la biblioteca de la Caixa d’Estalvis, una o dues vegades al mes, organitzàvem una conferència sobre temàtica científica. Un dels convidats fou Lluís Marcó i Dachs, farmacèutic amb farmàcia a Barcelona, nascut a Palafrugell (germà del Sr. Marcó, fabricant de les gomes d’esborrar Milan, a Palafrugell). Emplenant les parets de la sala de conferencies de fotografies de planetes i de la via làctia, l’amic d’en Peius Pascual ens deixa bocabadats per espai de més d’una hora. Ara mateix, i potser fins i tot pocs mesos desprès, ben segur que no recordàvem, els afortunats assistents, massa res del que aquell vespre s’hi va dir. Si no fos pel fet de conservar, sobrevivents de diferents trasllats i naufragis, aquest concret llibre, potser ni tant sols hauria sobreviscut en mi un concepte, clau –entre altres molts- que el farmacèutic Marcó era mestre en transmetre, com per exemple que “la Terra està del Sol a distància de l’aigua líquida“.
Si teniu ocasió i mereixement, potser un matí, en un mercat de llibres vells, vos surti a l’encontre aquest extraordinari llibre. No dubteu; compreu-lo; i llegiu-lo; i si teniu nets (o si els nets que teniu tenen avi) convertiu-lo en un regal. .

Nota: si a més a més esteu interessats -o desitgeu interessar-vos- per la historia dels jueus a Catalunya, procediu semblantment amb Els Jueus i nosaltres, del mateix autor i editorial (1977).

SAGAN, CarlCosmos, Ed. Planeta, Barna., 1982 (1980), 366 p.
El “llibre” d’una sèrie televisiva d’èxit (indicativa del interès per Ciència durant la dècada dels anys 70).
Tema: Biologia molecular

SMITH, C,U,MBiologia molecular. Enfoque estructural, Alianza, Madrid, 1984 (1968).
Vell, però didàctic. Qualsevol obra d’aquest autor mereix la mateixa consideració, si el que es cerca és “estar al passat” que encara s’aguanta.


Tema ciència

ALLÈGRE, Claude: Diccionario del amante de la ciencia, Paidós, Barna., 2008 (2005), 741 p.
Si del que es tracta és d'”estar al dia”, en un nivell absolutament assequible-comprensible i útil, consultable mot-a-mot, aquest és el llibre per comprar, tenir i fer servir quan convingui (o per anar llegint, sense seguir cap ordre determinat).
Nota: d’aquesta mateixa editorial, són absolutament recomanables els altres “Diccionarios del amante de...” (p.e. Venezia, Egipte, Gregia,….).