Flaneur assegut/ Saint- Exupéry /
Bibliografia

El Flâneur assegut

BIBLIOGRAFIA. ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

J. JUBERT GRUART

22 octubre 2009

Seria inútil donar referències bibliogràfiques de les relativament poques obres de d’Antoine de Saint-Exupéry, tan nombroses i introbables (algunes) són les seves edicions i traduccions. La nota biogràfica en subministra els títols, per altra part prou coneguts. Posats a recomanar alguna lectura, per aquestes generacions que sols coneixen “El petit príncep” (de fet l’obra menys valuosa o prescindible i tova d’aquest autor), l’accent recau en les magnífiques traduccions al català fetes per Santiago Albertí (primer editor en català, el 1959, d’aquest autor) de Pilot de guerraTerra dels homes i Un sentit a la vida (Ed. 62); afegiu-hi Carta a un jueu, en la traducció de Joan Carrera (Nova Terra, Barna, 1965); i altres. Ciutadella és una altra història (illegible: 493 p., on es donen cita tots els tòpics i imatges precioses).

De la moltíssima literatura crítica suscitada, la pràctica totalitat absolutament hagiogràfica i tòpica, destaco les següents:
 

Consuelo de Saint-Exupéry: Memòries de la rosa, Proa, Barna., 2001 (2000), 245 p.
Consuelo Suncin – Sandoval Zeceña(1901-1979), guatemalenca, va casar-se el 1931 amb A. de Saint Exupéry  desprès d’enviudar de Gomez Carrillo (1873-1927) -cònsol de Guatemala a Paris, i que havia estat casat anteriorment amb Aurora Cacceres el 1906 i amb Raquel Meller el 1919- . Llegir aquest llibre i caure en picat en el desencís (de Saint-Exupéry), fou tot una. Cas de que vulgueu exposar-vos a semblants traumatismes, teniu permís per fer-ne la lectura.
 

Vircondelet, Alain: La verdadera història de El Principito, Roca ed. , Barba., 2009 (2008), 171 p.
Per ampliar el desencís (o la pèrdua de la innocència).
 

v.a. : Saint-Exupéry, Hachette, París, 1970, 260 p. (i totes les imatges).
El testimoni, no excessivament hagiogràfics, dels que el conegueren.


NOTES A PEU DE PÀGINA

1. Enterrat al cementiri de Père-Lachaise, a París, al costat de Consuelo de Saint-Exupéry (!).