Flaneur assegut/ Revolució Francesa /
Cronologias comentadas

El Flâneur assegut

DE LA PRESA DE LA BASTILLA A LA CAIGUDA DE ROBESPIERRE (1789- 1899)

4-5 agost 1789: Abolició del feudalisme. Abolició dels privilegis del Primer i del Segon Estats. Tothom pagarà impostos (“Egalité”). Clergues, nobles i poble, barrejats, formen la nació (“Fraternité”). Tots el ciutadans (no súbdits) iguals davant la llei (“Liberté”). L’Assemblea Nacional suprimeix les servituds personals i els delmes, aboleix les justícies senyorials i proclama la igualtat davant els impostos, la justícia i l’accés als càrrecs públics. Abolició dels tribunals senyorials. La Fayette pren el comandament de la Guàrdia Nacional.

27 agost 1789: “Declaració dels drets de l’Home i del Ciutadà”. Declaració “vàlida no sols per França, sinó per tots els pobles països i temps”. “Som ciutadans d’una nació i no súbdits d’un rei”.

27 d'agost de 1789 Declaració dels drets de l'home i del ciutadà

27 d’agost de 1789 Declaració dels drets de l’home i del ciutadà

27 agost 1789: El rei es nomenat “restaurador de la llibertat”. Visita París i accepta la bandera tricolor.

5-6 octubre 1789: Marxa de dones (sota la pluja) de París a Versalles, amb Anne-Josephe Terwagne “Théroigne de Méricourt” al davant. La Guardia Nacional (de  La Fayette) es posa al seu costat. Invasió de l’Assemblea. 
Assalt al Palau. Lluís XVI renuncia a poders absoluts. La família real es portada a París i tancada a Les Tulleries. L’Assemblea Nacional es trasllada, també, a París.

El Club Bretó s’ha traslladat, també, a París, inicialment amb el nom de Societé des Amis de la Constitution.