Flaneur assegut/ Péguy /
Bibliografia

El Flâneur assegut

BIBLIOGRAFIA Charles PÉGUY (1873-1914)

J. JUBERT GRUART

6 novembre 2008

Obres de Charles PÉGUY

(L’obra de Péguy traduïda al castellà i, encara més, al català és escassa o ja no es trobable; la data d’edició servirà d’orientació).

Marcel, primer diálogo de la ciudad armoniosa (1898), Ed. Nuevo Inicio, Granada, 2007.
Primer llibre de Péguy, escrit als 24 anys d’edat, sota el pseudònim de Pierre Baudouin. (Marcel Baudouin és l’amic trobat i perdut; v. Noticia biogràfica). És també la  primera publicació de la Llibreria i Editorial Georges Bellais (juny de 1898). La traducció (de Sebastián Montiel), conserva (o respecta) algunes de les característiques de l’edició original: sense numeració de pàgines, amb grans espaiats i nombroses pàgines en blanc (“Per tal de que es tingui temps de reflexionar, al girar pàgina“). És, de fet, un manifest socialista utòpic, que recull la conversa que Péguy tingué amb Marcel Baudouin quan “vingué a veurem a Orleans, el diumenge 7 de juny de 1896, així hem sembla…”  i expressà “com es representava ell la ciutat , el naixement i vida de la qual preparàvem…” .

Morceaux choisis. Poêsie, Gallimard, Paris, 1927 (252 p.)

Nuestra juventud (1910), EMECÉ, Buenos Aires, 1941, 259 p.

El dinero, Narcea, Madrid, 1973

Veronica: diálogo de la historia y el alma carnal, Nuevo Inicio, Granada, 2008.

Obres sobre PÉGUY

FINKIELKRAUT, Alain: Le Mécontemporain, Gallimard, Paris, 1991

VILA, Juan Carlos: Charles Péguy, Fundación Emmanuel Mounier, 2004

BASTAIRE, Jean: Charles Péguy, el insurrecto, Ed. Encuentro, 1979

LACOUTURE, JeanDe Gaulle, Salvat, Barna., 1985 (1969), 205 p.
Una de les biografies que aquest autor ha dedicat al “condestable” (De Gaulle), de lectura sorprenent:. A més d’enterar-nos que De Gaulle portava sempre a sobre el Cahier de la Quinzaine corresponent i que era un lector sistemàtic de Péguy, rebem documentada noticia de que fou durant tota la seva vida un fervent bergsonià, de tal forma que planejà les batalles en les que hi participà (i en les que hi tingué cada vegada més destacats papers: a la 1ª Guerra Mundial -com comandant de l’exèrcit de Polònia en guerra contra Rússia-, Segona Guerra Mundial, el greu problema d’Algèria,…) d’acord amb la intuïció. Planejà seguint, aquest principi, els moviments d’un exercit professional  sense recorrer a defenses estàtiques o “apriorístiques” (en consequència fou totalment contrari a la  inútil  línia Maginot) i ferm promotor de la guerra amb tancs (“instruments organitzats mòbils”),… . Durant la seva estada a Polònia, tingué per manual l’Ubu rei de Jarry!

MARITAIN, Raïssa: Les grandes amitiés, Desclée De Brouwer, París, 1949, 439 p.