Flaneur assegut/ Bernanos /
Text

El Flâneur assegut

APUNT 3. Article per un Nou Breviari de Ciutadania (homenatge a Carles Rahola) Imbecil·litat (a la manera de Georges Bernanos)

J. JUBERT GRUART

Desembre 2008

En una ciutat (i en la suma de ciutats que formen un Estat) els imbècils són la classe (o raça, diria Bernanos) predominant. Per tal de poder/saber conviure –inequívoc atribut de ciutadania– hem d’identificar-los. Una tasca fàcil: es fan notar. L’imbècil no és un impostor: és imbècil, i prou. Si ocupa un càrrec (i l’ocupen), ell és el càrrec. Traieu-li el càrrec i l’imbècil perdura (tot i que es fa notar menys). Els imbècils, quan són actius, governen, prediquen, dogmatitzen, publiquen, opinen (sobretot opinen, de tot), dirigeixen màsters, empreses i bancs… neguen les evidències. Els imbècils, quan són passius, episòdicament voten, combreguen, es manifesten i es dissolen, obeeixen, escolten, miren i no veuen, es creuen aquest insult sistemàtic a la intel·ligència que anomenen publicitat, consumeixen, són resignats… es creuen les inevidències. Els imbècils-imbècils, els “prínceps dels imbècils“, són essers anònims. Els imbècils de luxe, degenerats en sentit invers, són famosos, polítics menors però enlairats (l’imbècil degenera ascendint).

Multitud

Multitud

La mística (la ideologia) –ho anunciava Péguy– ha degradat en política i la política en mentida i aquesta ha passat a ser la força que governa el món. Acceptem la mentida i els tornem a escollir o els canvien per altres imbècils. Tot i que no ens creiem les mentides, intentem ignorar-les. I és així com ens convertim en imbècils passius i engruixim la multitud.

L’opinió pública (i publicada) és l’opinió dels imbècils. Per protegir-se al ciutadà li convé no llegir, en els diaris, les cròniques de les baralles entre el Partit dels Restrets i el dels Incontinents.

Tota la mala fe és de l’imbècil (“hem d’oblidar“, diuen).

En totes les ciutats (i pobles, que formen estats i nacions) hi ha multituds d’imbècils; ells sostenen les dictadures; i en els règims democràtics, si són majoria, governen. Identificats els imbècils, hem de protegir-nos o la ciutat esdevindrà “la ciutat dels imbècils“, una ciutat sense ciutadans.