Flaneur assegut/ Bernanos /
Text

El Flâneur assegut

TEXT 2. (algunes) ETIQUETES BERNANOS

J. JUBERT GRUART

Desembre 2008

-Un home de la vella França (de l’Ancien Regime), extraviat en el segle XX (J.Masot i P. Copiz, nota a GCSL (41).

-Un home amb “la consciència catòlica, el cor i el cervell monàrquics i el temperament republicà” (Bernanos, Essais et écrits de combat, 1939, p. 588).


 

 

METAFÍSIC: (“El dimoni del meu cor es diu –Per què?”).NOVEL·LISTA

Bernanos no escriu novel·les. Aquesta és la tesis. Doncs no és creïble, els seus personatges no són creïbles (potser perquè és excessivament i inconfessablement real).

“El fonament de la vertadera literatura de ficció és la creació de personatges i res més – llegí la senyora Virginia Wolff en la conferència que va fer l’any 1924 a Cambridge: El senyor Bennett i la senyora Brown -. L’estil compte, l’argument compte, cap d’aquestes coses es pot comparar en importància al convincents que resulten ser els personatge imaginats. Si els personatges són creïbles, la novel·la té possibilitats, si no ho són els seu destí serà l’oblit“.

Si s’ha llegit i mesurat Bernanos com novel·lista, és lògic que el seu destí sigui l’oblit. Els seus personatges en absolut són creïbles avui, que hem deixat de ser tenebrosament cristians – catòlics, rancis i turmentats (l’única forma de ser cristià des de l’absurditat dogmàtica). Mouchette, la primera (Germaine Malhory) de “Sota el sol de Satan” i la segona (la nova, “nouvelle” Mouchette) de “L’altra història de Mouchette”), Donissan, Cénabre, Chantal, el capellà d’Ambricout,… són, sols, “essers fabulosos, a penes formats, embrions sense membres…” (G.C., p. 355).

¿Bernanos novel·lista? ¿És, Bernanos, un medium, la tasca del qual és de donar paraula al que tothom veu i calla (o mira cap un altre costat)? ¿O són els personatges de Bernanos els vertaders mediums que donen forma a les seves visions/revelacions?

Bruckberger, a Bernanos vivant , pp. 116-117: “L’obra de Bernanos sols és una, encara que per comoditat un la divideixi en obra novel·lesca (romanesca) i escrits de combat“.


 

 

Manifestació dels Camelots du roi, 7 de febrer de 1934

Manifestació dels Camelots du roi, 7 de febrer de 1934

TESTIMONI ( D’UNA ÈPOCA)

Tots els escrits de Bernanos donen testimoni (vocatus) de la història d’una època, testimoni presencial. Bernanos observava, descobria, concebia …un sentit a la història i la seva pròpia època, a la seva existència en aquesta època i moment històric. En les seves preteses novel·les, Bernanos no crea els seus herois; aquests venen donats pels fets; a ell sols li quedava assajar de comprendre’ls. Això és el que el fa incomparable; ell es comporta davant dels personatges històrics exactament com es comporta amb els personatges de les seves novel·les: a uns i altres no fa pas falta fer-los justícia; a uns i altres només fa falta assajar de comprendre’ls. Per Bernanos, tant si es tracta d’història com de ficció, no es tracta d’entretenir bons sentiments; la història és el camp tancat on la fe (amb l’Absolut) s’enfronta amb les passions (Bruckberguer, id).“Òrgan ètic” reactiu (BRUIXOLA ÈTICA)

Tenia la desgràcia d’albergar dins la seva persona un òrgan indiscret que el feia protestar a cada infàmia que contemplava” (E.H., p.881).

“Conseqüent fins a la intransigència amb els seus principis polítics, continua despotricant a tort i a dret contra feixistes i falangistes, comprometent-se perillosament cada vegada més i posant-se en evidència a cada instant per places i carrers” (Guillem Colom, citat per A. Vicens Castañer, L’altra H. de M., p. 13).PROFETA
Je ne suis pas un prophète, mais il arrive que je voie ce que les autres croient comme moi, mais ne veulent pas voir” (La liberté, pour quoi faire?).

Mentre “ells es queden contens en esperar el que vindrà…com aquell que espera el tren“, davant la tossuderia dels imbècils, dels complaents, els satisfets, dels arrogants, dels apàtics, dels benpensants, dels negadors de la realitat (“no passa res”), davant dels materialistes moderns que “no són capaços de reconèixer el Diable quan el veuen”, Bernanos reacciona aïradament i adverteix sobre el que ens esdevindrà, doncs ja és aquí:

  • l’humà nou és l’humà economicus, l’humà de la cobdícia
  • l’humà esclau del determinisme econòmic més inflexible
  • l’humà que fa dels diners, del benefici, de l’interés,… el valor suprem
  • un esser que no té proïsme sinó coses
  • l’altre reduït a un client a satisfer, a cobrar, un treballador a explotar, un cervell en el que imprimir imatges que afavoreixin vendes (l’imperi sense llei de la publicitat i de l’audiència). “una enorme maquinària de propaganda i publicitat emmotlla als ciutadans,com si fossin un bloc de cera”. “La publicitat és una nova forma de violència emprada per la societat universal de la mentida”.
  • l’adveniment del maquinisme: la societat de la màquina de produir, de crear necessitats; l’humà nou: l’humà consumista.
  • L’abandó de la metafísica, substituïda per la metatècnica.

CATÒLIC
Bernanos, malgrat totes les manipulacions que se n’ha fet (com de Péguy), es declara cristià (no catòlic) per solidaritat amb “l’honor dels pobres” (E.H., p.896). A la història sempre hi haurà vençuts (cfr. Péguy); el cristianisme és (¿fou?) el partit dels vençuts (cfr. Niezsche); ergo: soc cristià.ANTICLERICAL

L’Església té la responsabilitat dels pobres, i tanmateix el partit clerical mai no ha estat altra cosa que un intermediari sorneguer del mal ric, l’agent més o menys conscient, però indispensable, de totes les simonies” (Scandale de la Verité, p.608) (cfr. Carta de Simone Weil a Bernanos).

 

(Sessió 4, XII, 2008)


NOTES A PEU DE PÀGINA

1. Nolonté, de Julien Benda.
2. La posició del Guió: esperar el futur tal com s’espera el tren. La posició del Projecte: sortir el dia abans.