Flaneur assegut/ Bergson /
Bibliografia

El Flâneur assegut

BIBLIOGRAFIA GLIAL SOBRE/ ENTORN DE BERGSON

J. JUBERT

Novembre 2008

FEJTÖ, François: Requiem por un imperio difunto, Mondadori, Madrid, 1990 (1988), 384 p.

Mai saps, fins que ho acabes descobrint, quan un llibre et serà útil (un llibre llegit o un llibre no llegit). I és evident que sols ho serà si el tens a mà, encara que pot haver-te esperat durant decennis en una lleixa polsosa. Abans algú ha d’haver-lo escrit, un altre editat i distribuït, un llibreter l’ha d’haver exposat i tu o jo comprat i guarda’t, i ara, tot d’una, quan el necessites, el llibre ve a tu, és trobat i llegit. Aquest llibre, en concret, el vaig adquirir per allò de “compri’n 3 pel preu d’un” (això era anys ha). El llibre que m’interessava era sobre l’arquitectura romànica; posats a emportar-me’n dos més, vaig escollir un sobre els rodamóns en els segles XVI i XVII –de lectura encara inèdita- i el que ara es objecte de comentari i de recomanació. Diferents intens de lectura, certament que distreta, sempre l’havien acabat en abandó; les causes de la desaparició de l’Imperi Austro-Hongarès, com resultat de la primera guerra mundial, mai m’havia interessat especialment o gens. Però es inqüestionable que sí aspires a tenir una idea aproximada sobre la importància de la balcanització de la política europea al llarg d’aquest turmentós segle XX ( i dels conflictes, greus, entre servis, croats, montenegrins,…que s’han derivat i persisteixen) no ho aconseguiràs si no t’han aclarit aquest punt. En aquest sentit la recomanació de recerca i de lectura d’aquest text excepcional és imperativa (i prescindible) .

I ¿Bergson? També, encara que marginalment. A la pàgina 30 (dins del capítol dedicat a “Els culpables” (de la Primera Guerra Mundial), hi trobem, inesperadament, el següent comentari: el 17é pla francès d’ofensiva extrema, dissenyat per les escoles militars, preparant l’esperada i desitjada primera Guerra Mundial, del 1914, es fonamentà en “l’impuls bergsonià“. ¿Tal era l’èxit i l’impacta d’aquest “pensador irracional”? Descobrir que el Tedi i el bergsonisme són considerades com concauses de la Primera carnissada mundial és, evidentment, un motiu estimulant per continuar amb la lectura d’aquest treball d’historiador de documents inèdits i d’arxius oblidats.

Altres ramificacions o dendrites dins del llibre:

El Tedi (Baudelaire, profeta; Bernanos, testimoni; Celine, contemporani). La Primera Guerra Mundial ¿manifestació de patriotisme? ¿Plaer d’escapar-se de l’avorriment dels dies, “de les feines del taulell“, de les rutines de la vida conjugal, de les pesades repeticions de la vida en família? …El Tedi, sempre el tedi.

I el “naturam expellas furca…”. L’agressivitat i l’exploració. L’Instint agressiu, de lluita, trobant la seva “diana racionalitzadora” en l’humiliació, dels francesos, l’any 1870, en el dret revengista per l’apropiació d’Alsàcia i de Lorena. En el perill, real, de l’expansionisme alemany. Compartint, els de l’entente, agressivitat i instint de lluita i d’expansió, amb el bàndol germànic i amb totes les tribus humanes, veïnes o llunyanes, anomenades nacions.

Si teniu sort i mereixement, potser encara trobareu aquest llibre, de volum i tacte just, i durant anys i anys, en una altre lleixa polsosa, espera el moment just de la seva lectura (o no).

 

PLA, JosepSobre París i França, O.C. vol 4, Ed. Destino, Barna., 1977, 653 p.

Petit manual de butxaca, imprescindible, pel flâneur assegut o deambulador. Ara, però, en concret, la lectura indicada és la segona part del llibre: els Petits assaig sobre França,en concret els capítol Sobre Alsàcia i Algunes notes sobre França i Alemanya.

BRICMONT, Jean i SOKAL, AlanImpostures intel·lectuals, Ed. Empúries, Barna., 1999 (1997), 347 p.

El qualificatiu imprescindible és en aquest cas absolutament imprescindible. Tot el llibre (el que desemmascara), però, en relació al cas Bergson, el capítol 11: Una mirada a la història de les relacions entre ciència i filosofia: Bergson i els seus successors (pp. 211-234).

Aquest llibre serà objecte, al llarg de les Parts segona i tercera del Curs, objecte de repetides referències. En tot cas, la vostre “vida intel·lectual” (cas de tenir-ne) es dividirà en abans i desprès de la seva lectura.

 

MONOD, JacquesEl azar y la necesidad, Tusquets Ed., Barna., 1989 (1970), 208 p.

Conjunt de leçons donades en el Collége de France (curs 1969-70).Argumentada contestació al pseudo-biologisme evolutiu de Bergson. En el seu moment un “best-seller” i actualment oblidat, esdevé un text nuclear per entendre el procés evolutiu en el nivell molecular. Invitació explicita a la prudència (i a la prèvia informació científica ) en els filòsofs abans d’opinar sobre determinades matèries ( o, dit en paraules de l’autor: “Resulta avui en dia imprudent, per part d’un humà, l’ús del mot filosofia”). O, dit ara en paraules de Lewis Thomas, “Hi ha algunes coses sobre les quals no és vàlid afirmar que tenim dret a una opinió“. Aquesta consideració fa recomanable la lectura d’aquest llibre (i conservar-lo a la mà).

Monod (1910-1976) comparti el Premi Nobel de Medicina de l’any 1965 amb i André Lwoff i François Jacob (“El joc del possible”, “La lògica del vivent”, “L’estàtua interior”, de lectura recomanada, i el darrer imprescindible pels que guarden l’Estàtua Interior de Pia Crozet)